Rozdiel medzi diamantom a briliantom

Diamanty sú surové neopracované kamene, sú stále v ich prirodzenej forme, najčastejšie v tvare octahedra (osemhranu). Opracované diamanty sú rozdeľované podľa tvaru SHAPE – Round, Radiant, Princess, Pear, Oval, Marquise, Heart, Emerald, Cusion, Asscher a štyroch parametrov medzinárodne ozančovaných 4C:

  • CUT (výbrus) – označuje kvalitu výbrusu diamantu najcennejším je EXCELLENT (excelentný), VERY GOOD (veľmi dobrý), GOOD (dobrý)
  • COLOUR (farba) – základná farebná škála začína písmenom D – bezfarebné, a čím žltší je diamant, tým nižšie písmeno abecedy ho označuje, bežne dostupné do písmena N
  • CARAT (váha) – váha sa určuje v karátoch – ct kde 1ct = 0,2g
  • CLARITY (čistota) – tabuľka čistoty diamantov začína FL, IF, VVS1 a VVS2, VS1 a VS2, SI1 a SI2, I1, I2 a I3, kde FL je najideálnejší a u I3 je už niekedy vidieť inklúzie (vady) aj voľným okom.

 

Briliant je vlastne diamant (označuje sa aj ako Round diamant), je opracovaný a vybrúsený do najideálnejšieho tvaru, aby odrážal čo najviac svetla. Okrúhly briliantový výbrus má presne 56 trojuholníkových faziet, vrchnú plochu tabuľovú fazetu v tvare pravidelného osemuholníka (nazývanú Table) a spodný hrot (Culet). Presné usporiadanie týchto 58 proporcií je veľmi potrebné pre maximalizáciu diamantového lesku.